top of page

 

Bedelaarskip (kip in klei)

 

Een van de meest bijzondere gerechten die ik ooit gemaakt heb, is de bedelaarskip. Het verhaal gaat dat een bedelaar een kip had gestolen. Net nadat hij zijn kampvuur had aangewakkerd om zijn kip klaar te maken, hoorde hij krijgers van de Keizer aan komen. Snel groef hij een gat, verpakte zijn kip in lotusbladeren en verstopte de kip en vervolgens zichzelf. Toen hij na een tijd terug kwam en de kip opgroef kwam hij erachter dat deze gaar geworden was door de hitte van het kampvuur.

 

 Ingrediënten

 

Gemarineerde kip

2 kruidnagels

4 steranijs

2 el sojasaus

4 el shoaxing rijstwijn

4 piepkuikens

 

Vulling

2 lente-uitjes

3 cm verse gember

50 g kipfilet

100 g schouderkarbonade zonder bot

50 g shiitakes

50 g gamba’s

zonnebloemolie

50 g spekblokjes

 

Afdeklaag

2 lotusbladeren

sesamolie

3 kg fijne witte charmotte klei 

 

Extra nodig: koffiemolen, bakpapier, bakplaat, deegroller, bloem

 

Bereiding:

 

Marinade

Maal de kruidnagels met de steranijs in de koffiemolen tot poeder en meng met de sojasaus en de shoaxing rijstwijn. Wrijf de kip er mee in en laat circa 1 uur marineren.

 

Vulling

Snijd de lente-uitjes in ringen. Schil en hak de gember fijn. Snijd de kip, de schouderkarbonade en shiitakes in stukjes van circa 2 centimeter. Snijd de gamba’s in kleine stukjes. Verhit een scheutje olie in een wok en bak alle ingrediënten van de vulling circa 4 minuten. Vul de gemarineerde kuikens met de vulling.

 

Afdeklaag

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Week de lotusbladeren circa 10 minuten in lauw water. Besprenkel de kip met een scheutje sesamolie. Verpak de kip in lotusbladeren. Bestuif het aanrecht en de deegroller met bloem en rol de klei uit tot circa 1 centimeter dik. Verpak de kip met de klei. Maak met natte handen de klei glad en egaal. Zet er een Chinees geluksteken op met bijvoorbeeld een vork. Leg het pakket op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de piepkuikens in de oven in circa 40 minuten gaar.

 

Breek de klei aan tafel open. De traditie wil dat de gastheer de bedelaarskip openbreekt. Zodat hij het geluk in stukken breekt en zo verdeelt aan de rest van de gasten.

Verwijder de lotusbladeren en verdeel de kip.

 

Tip

Hoe groter de kip hoe langer de kip in de oven moet.

 

 

.

bottom of page